Göteborgsavdelningens julbordsmöte 4 december.

Det börjar bli tradition nu att vi i Göteborgsavdelningen bjuder våra medlemmar på julbord i början av december.

 

Vi har våra möten på Villa BelParc i Slottskogen och de är kända för sina fina julbord. Det vore synd att inte utnyttja det!

 

Bara mat blir det dock inte. Lite kunskapsinhämtning måste också till. Normalt äter vi först och lyssnar på föredrag sedan men för att inte någon skall behöva jäkta ner julbordet så vänder vi på det denna gång.

 

Jens Collin och Marcus Sjödin från Loggamera stod för kunskaperna den här gången. De sponsrade också vårt julbord med en icke föraktlig summa. Tack för det.

 

Loggamera är som namnet antyder ett företag som sysslar med det som numera populärt kallas IoT (Internet Of Things). Man har en box som man ansluter till en värmepumps interna kommunikationsgränssnitt och som sedan gör att man kan läsa alla data från värmepumpens sensorer på distans via internet. Boxen kommer färdigkonfigurerad man behöver bara ange vilket fabrikat och modell den skall anslutas till. Finns det ingen internetanslutning på plats kan man få kommunikation via mobilnätet.

 

Data som samlas in förvaras i ”molnet” dvs. på Loggamera’s server och presenteras i form av kurvor och diagram. Man kan närsomhelst gå in och titta på hur värmepumpen arbetar och även jämföra med historiska data så långt tillbaka som den varit ansluten. Man kan gå in och ändra inställningsvärden som ex vis rumstemperatur och får larm om något avviker från normalt.

 

Som servicefirma får man alla kunders värmepumpar samlade i en lista och kan enkelt överblicka om någon värmepump avviker på ett oroväckande sätt.

 

Anslutna värmepumpar är även anslutna till ett serviceregister så vid eventuellt servicearbete så underlättas rapportering och fakturering.

 

Hela Loggamera’s presentation finns numera också för Kylteknikskas medlemmar att titta på (nedladdningslänk nedan) så ni som inte var där kan få en grov bild av vad som avhandlades.

 

Maten missade ni dock och än så länge har vi inte möjlighet att distribuera den via hemsidan.

 

Vi som var där gick hem med en känsla av att aldrig någonsin behöva äta mera, men det har gått över så nu längtar vi till 2018 års julbord.

 

Lennart Asteberg

 

2017-12-04 Kyltekniska.pdf
Svenska Kyltekniska Föreningen - Göteborg
Batterigatan 13B, 415 01 GÖTEBORG | Telefon: 031-93 05 70