Nyhetsbrev nr 6-2019

God Jul från Kyltekniska Föreningen!

Nu är det bara några veckor kvar till Jul och det börjar märkas på alla julbelysningar som lyser upp decembermörkret. Här i Göteborg har föreningen haft vårt traditionella julbord på Villa BelParc. Det är nog inte många föreningar som bjuder sina medlemmar på julbord? Julbordet sponsrades delvis av Ahlsell som även berättade om sina ny CO2 aggregat.

Man kan nog säga att det är typiskt för 2019. Det mesta har handlat om Klimatkrisen och naturliga köldmedier. Allt fler i kylbranschen inser att vi både är en del av både problemet och lösningen. 

Vi väntar bara på villavärmepumpar med naturliga köldmedier. Det är ju märkligt och tråkigt att det som finns att tillgå när det gäller t.ex. bergvärme är maskiner med 410A (GWP 1910) eller R134a (GWP 1300).
 
Värmepumpbranschen är ju nyckeln till en effektiv uppvärmning i framtiden och så har man ingen lösning att komma med. Jag vet att det finns värmepumpar med CO2 men de passar inte generellt för alla befintliga fastigheter utan främst för nya energieffektiva hus där varmvatten är en stor del av lasten.
 
Vi behöver också ta nästa steg för energieffektivare värmepumpar till större hus. Värmepumparna behöver anpassas för att passa in i de värmesystem som finns i våra befintliga fastigheter. När dessa energieffektiviseras och förses med FTX ges möjlighet att utnyttja de olika temperaturnivåerna i kylprocessen. Här behöver tillverkarna komma med lite smartare systemlösningar än de man saluför idag.

Jag har deltagit i ett par projekt där vi använt värmepumpar med propan som köldmedium. Det kräver lite extra arbete med klassningsplan och ventilationssystem men det är inte svårare än att alla som jobbar med så pass komplicerade anläggningar som en kylanläggning faktiskt är kan lära sig.

Låt det bli julklappen i år att satsa på en utbildning i naturliga köldmedier. En bra början är att gå en säkerhetskurs hos Kyltekniska Föreningen. Det kan vara bra att veta hur man gör för att inget skall gå galet och hur man agerar om det skulle gå snett. Kursen behandlar faror med Ammoniak, brännbara köldmedier och CO2. Kurstillfällena har varit fulltecknade i år men det är faktiskt mest icke medlemmar som går den. Nästa kurs är den 28 januari 2020.
 
Föreningen kommer att fortsätta att informera om naturliga köldmedier och lösningar på klimatkrisen under 2020. Håll utkik efter våra lokalmöten som nu också kommer att finnas på Youtube. 

Tollered den 6 december 2019

Lennart Asteberg

Bilagt har ni en del intressanta nyheter från när och fjärran.
 

Logga in som medlem för att läsa hela nyhetsbrevet. 

  

Svenska Kyltekniska Föreningen
Batterigatan 13B, 415 16 GÖTEBORG | Telefon: 031-93 05 70