Nyhetsbrev nr 3-2018

Bilagt har ni Kyltekniska Föreningens tredje nyhetsbrev för 2018.

 

Vad har vi lärt oss i sommar?

 

Det har varit en sommar vi aldrig glömmer. Att solen kunde lysa varje dag i 3 månader i vårt land trodde man inte var möjligt. Meteorologerna talar om ett låst väderläge. Det som oroar mig är att innan detta väderläge hade vi också ett låst sådant som öste in lågtryck hela förra sommaren fram till januari. Vi hade en höst och vinter som var katastrofalt blöt.

 

Låst väderläge - kris i jordbruket

Meteorologen Martin Hedberg talade i radio om att Sverige är ett av få länder på jordklotet som kan gynnas av en högre medeltemperatur. Jag är inte så säker på det. Den regniga sommaren förra året gjorde att vi faktiskt hade foderbrist i jordbruket redan förra vintern. Potatisskörden kunde inte bärgas på en del ställen då det var för blött och det gick inte att höstså. I år kommer foderbristen att bli katastrofal. Då det varit torrt i hela norra Europa så får man transportera foder långt om man skall importera. Vad hjälper det jordbruket om växtsäsongen blir längre om det inte regnar eller regnar hela tiden?

 

Skogen skall också växa bättre i framtiden men…. Vi tar idag inte ut hela tillväxten i skogen. Dessutom var förra hösten så blöt att på många ställen kunde man inte avverka då det inte gick att få ut virket ur skogen. Sedan kom vintern med rekordmycket snö i Norrland. Då var det svårt och därmed dyrt att avverka beroende på snön. Nu har man inte kunnat vara i skogen på grund av torkan.

 

Vi kan konstatera att det är omöjligt att veta vilka konsekvenser ett varmare klimat får.

 

Luftkonditionering standard

För oss som jobbar med kyla kommer det med säkerhet att bli mera jobb. Jag tror t.ex. inte att någon kommer att våga bygga vårdlokaler som saknar kyla i framtiden. I kontor är det redan standard. Inom handeln kommer det heller inte att byggas något utan kyla.

 

Bostäder är mera tveksamt men jag tror att det kommer att bli standard. Jag skall förklara varför jag tror det.

 

Nya bostäder måste, på grund av att husen byggs så täta, ha både tilluft och frånluft. Det gäller även villor. När man ändå har tilluft så är ett kylbatteri i tilluften inte en jättestor kostnad. Det är inga stora mängder kyla man kan få in då luftmängden är för liten men ca 10W per kvadratmeter kan man få. Det räcker i de flesta fall om man håller fönster och dörrar stängda och har solskydd så inte solen lyser in. Har man bergvärme så kan man få gratis kyla från borrhålet sommartid. Vi har testat en anläggning med FTX aggregat och kylbatteri denna sommar och temperaturen inne steg aldrig över +23°C. Temperaturen upp ur borrhålet låg på +8°C och tilluften kyldes till +13°C. Någon större förändring över tid märktes inte. Dock blev avfuktningen kraftig under senare delen av sommaren med 10 liter kondensat per dygn. En cirkulationspump på 10W var all extra energiförbrukning som behövdes.

 

Möjligheten att få kyla kommer att öka bergvärmens konkurrenskraft ytterligare. Är det möjligt att borra skulle jag rekommendera den lösningen för de allra flesta bostäder såväl villor som flerbostadshus.  Kombinationen värmepump och solceller ger en energianläggning som fjärrvärme inte kan matcha vare sig ekonomiskt eller klimatekonomiskt.

 

Solceller

Vi som har solceller har haft rekordproduktion 3 månader i rad. 4100 kWh har vår anläggning gett under dessa månader. Dessutom har elpriset varit högt dagtid. Solceller är den lönsammaste säkra investeringen du kan göra idag. Har du möjlighet och pengar så hittar du ingen bättre investering. Du gör dessutom klimatet en tjänst.

 

Klimatåtgärder som lönar sig!

Vad kan vi som enskilda personer göra för att minska växthuseffekten? Ganska mycket faktiskt. Lösningen på klimathotet är enkel. Vi skall sluta använda olja, kol och naturgas!

 

För de flesta så åstadkommer man den största minskningen genom att styra om sina transporter och eventuellt uppvärmningen av sin bostad om man kan påverka det.

  • Åk tåg om det går. (Kollektivtrafik med bussar är fortfarande mest diesel)
  • Kör elbil om du behöver åka bil. (Elbil är den idealiska pendlarbilen)
  • Skaffa solceller om du har möjlighet så vi kan exportera vår el till Tyskland och minska deras kolförbrukning.
  • Vänta med flygresor till flyget har löst sina utsläpp.
  • Konsumera mindre, generellt. T.ex. minska klädinköp eller köp second hand.

 

Det trevliga med dessa åtgärder är att du kommer också att spara pengar. 

 

Som bilaga till detta nyhetsbrev skickar jag också med lite "Nyheter från när och fjärran" (logga in för att läsa)

 

Tollered den 16 augusti 2018.

Lennart Asteberg

 

 

Svenska Kyltekniska Föreningen
Batterigatan 13B, 415 01 GÖTEBORG | Telefon: 031-93 05 70