Nyhetsbrev nr 4-2019

Nu är sommaren snart över och den blev i mitt tycke mycket bättre än förra året, åtminstone här på Västkusten. Lagom med regn utan att vara regnig och mycket sol utan att vara för torr. Produktionen från solcellerna var dock högst i april med juli som 2.a och sedan maj och juni med samma elproduktion. Då har jag inte tagit hänsyn till att månaderna har olika många dagar. 


Jag får fortsatt många frågor om solceller och den vanligaste är om det inte är väldigt dyrt? Nej, brukar jag svara. För en investering på 150 000: - så kan de flesta villor producera lika mycket elström som de gör slut på sett över ett kalenderår. Det brukar ge en avkastning på investerat kapital på mer än 7% skattefritt så den riktigt dåliga affären är att ha pengarna på banken.

De flesta blir då förvånade, faktisk! De trodde det var mycket dyrare.

Jag brukar dock rekommendera folk att först satsa pengarna på att spara energi innan man skaffar solceller. Har man inte tilläggsisolerat vindsbjälklaget så gör det. Har du kopplade 2 glasfönster så byt dem. Har man inte ett effektivt värmesystem så bygg om det. En elförbrukning på ca 80 kWh/m2 för värme, varmvatten och hushållsel är inget svårt att nå.

Ta fram dina elräkningar (om du nu har elvärme) och börja räkna! Det är faktiskt fullt realistiskt för de flesta villor att bli nollenergi hus i dag! 


Lennart Asteberg
Augusti 2019

 

 

Logga in som medlem för att läsa hela nyhetsbrevet, 

 

Svenska Kyltekniska Föreningen
Batterigatan 13B, 415 16 GÖTEBORG | Telefon: 031-93 05 70